16 January, 2013
România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare la Schengen. Acordurile trebuie respectate!

În cadrul unei intervenții în plenul reunit de la Strasbourg, Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a solicitat președinției irlandeze a Consiliului Uniunii Europene să sprijine aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, având în vedere că toate condițiile de aderare au fost deja îndeplinite.

Europarlamentarul social-democrat a amintit că atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană s-au exprimat în favoarea intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen, iar menținerea celor două state în afara zonei de liberă circulație reprezintă o nerespectare de acord.

În Uniunea Europeană e greu să vorbim de încredere atunci când acordurile nu sunt respectate. Un astfel de acord este acordul care privește aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Aici în Parlamentul European am votat o rezoluție în care se spunea foarte clar că toate condițiile din acest acord au fost respectate atât de România, cât și de Bulgaria. Comisia Europeană a spus în nenumărate rânduri că toate condițiile sunt îndeplinite, că de drept și România și Bulgaria trebuie să facă parte din Spațiul Schengen. Cu toate acestea, nici România și nici Bulgaria nu sunt în Spațiul Schengen pentru că în Consiliu sunt anumite state care se opun. […] Doar dacă respectăm acordurile între noi putem vorbi despre o Uniune Europeană cu viitor bun în lume, care să treacă de această criză economică. Eu cred că cea mai mare provocare a dumneavoastră este aceea de a aduce încrederea înapoi în Uniunea Europeană”, a atras atenția Cătălin Ivan în plenul Parlamentului European.

Eurodeputatul PSD a subliniat că nimic din ce și-a propus președinția irlandeză nu va fi posibil „dacă nu există încredere, dacă nu există încrederea cetățenilor în instituțiile europene, dacă nu există încredere între toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și dacă nu există încrederea partenerilor externi că această construcție este una coerentă și durabilă”.

La sfârșitul dezbaterii, premierul Irlandei, Enda Kenny, și-a exprimat încrederea că problema aderării României și Bulgariei la Schengen va fi rezolvată în actualul mandat, aceasta fiind pe agenda JAI din martie.

În ceea ce privește guvernanța Schengen, sperăm să ajungem la un acord în timpul mandatului nostru […] În cazul aderării Romaniei și Bulgariei la Schengen, punctul este pe ordinea de zi a Consiliului de Justiție din martie, iar progresele vor depinde în mod evident de partenerii noștri, fiind nevoie de unanimitate”, a susținut premierul Irlandei.

De asemenea, și liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a afirmat că „garantarea faptului că zona Schengen va fi un spațiu cu libertate deplină de mișcare” reprezintă o prioritate a grupului social-democrat pe parcursul președinției