5 May, 2013
Cătălin Ivan, raportor pe Capitale Culturale Europene

Am fost raportorul din partea grupului socialist pentru noua propunere privind organizarea competiției Capitale Culturale Europene 2020-2033. Cum un oraș din România va primi titlul în 2021, țara noastră a avut un interes major pentru felul în care se organizează această competiție.

Propunerea Comisiei a fost una foarte bună, care păstrează ordinea cronologică pentru acordarea titlului, dar care modifică o serie de criterii pentru a da dimensiunii europene mai multă vizibilitate, dar și pentru a face proiectul unul sustenabil, cu rezultate în timp.

Miza capitalelor culturale nu este doar una culturală, ci și una economică și socială. Un program bine gestionat și implementat poate genera oportunități economice în orașul câștigător și zona înconjurătoare, dar și o creștere a nivelului de trai pentru populația locală.

Aportul Parlamentului s-a făcut prin accentuarea încă și mai puternică a dimensiunii europene ca și criteriu. În plus, pentru a deschide o ușă de negociere cu statele membre în Consiliul de Miniștri, s-a decis ca statele membre să poată desemna membri consultativi care să participe în toate fazele de evaluare și implementare. În acest fel, statele membre nu vor putea influența procesul prin vot, așa cum au făcut-o până acum, dar vor fi prezente cu valoarea adaugată pe care o aduce cunoașterea specificului local.

Proiectul de raport a fost adoptat în comisia de specialitate pe 28 mai și va fi adoptat în sesiunea plenară din iulie 2013, după care se vor demara negocierile cu Consiliul și Comisia.