30 October, 2013
Cerem oprirea campaniei impotriva romanilor si bulgarilor demarata de publicatia britanica Daily Express

Purtatorul de cuvant al PSD Catalin Ivan, liderul delegatiei PSD din Parlamentul European, a transmis o scrisoare catre conducerea redactiei Daily Express, prin care solicita stoparea campaniei pe care o desfasoara aceasta publicatie impotriva liberalizarii pietei muncii din Marea Britanie pentru romani si bulgari.

 

Stimate Domnule Geoff Marsh,

Stimata Doamna Emily Fox,

Stimate Domnule Macer Hall,

 

Am aflat cu mare dezamagire de campania pe care Daily Express a demarat-o impotriva imigrantilor romani si bulgari si de petitia pe care publicatia intentioneaza s-o inainteze Guvernului cu scopul de a sustrage Marea Britanie de la prevederile Uniunii Europene.Va solicit, pe aceasta cale, sa stopati acest demers si sa recunoasteti dreptul cetatenilor romani si bulgari la o piata libera a muncii.

Daca Marea Britanie este membra a Uniunii Europene, trebuie sa respecte conditiile si regulile la care s-a angajat. De aceea, nu puteti solicita ca UE sa aiba mecanisme care se aplica in 27 de state membre, dar mai putin in Marea Britanie!

Tratatul de aderare a Romaniei si Buglariei la Uniunea Europeana spune foarte clar ca nu pot exista restrictii pe piata muncii dupa 2014. In aceste conditii, publicatia dumneavoastra nu face altceva decat sa indemne la incalcarea legislatiei europene si sa solicite neacordarea unui drept romanilor si bulgarilor.

Toate studiile si estimarile demonstreaza ca Marea Britanie sau alte state membre ale Uniunii Europene nu vor fi «invadate» de romani sau bulgari odata cu liberalizarea pietei muncii. Cei dispusi sa lucreze in strainatate s-au stabilit deja in diferite tari ale Uniunii Europene, ceea ce inseamna ca ridicarea restrictiilor nu-i va afecta pe britanicii care sunt in cautarea locurilor de munca. Este doar o teama nefondata si inacceptabila de imigranti, care nu poate fi tolerata intr-o uniune bazata pe principii precum libera circulatie si de pe urma careia tara dumneavoastra a profitat si continua sa beneficieze. Din pacate, publicatia dumneavoastra exploateaza si amplifica aceasta teama.

Doresc, de asemenea, sa imi exprim revolta fata de imaginea negativa si total neconforma realitatii pe care campania desfasurata de publicatia dumneavoastra o atribuie cetatenilor romani. O astfel de reprezentare a persoanelor de alta nationalitate incurajeaza atitudinile extremiste si dauneaza intregii Uniuni Europene.

 

Purtator de cuvant al PSD Catalin Ivan,

Liderul delegatiei romane a grupului S&D din Parlamentul European