26 November, 2015
„Raportul comisiei TAXE va schimba termenii jocului! Este timpul să învățăm lecțiile Lux Leaks!”

Comunicat de presă

Strasbourg, 26 noiembrie 2015

Cătălin Ivan, Comisia Specială de Taxe:

„Raportul comisiei TAXE va schimba termenii jocului! Este timpul să învățăm lecțiile Lux Leaks!”

La un an de la scandalul LuxLeaks, Parlamentul European a aprobat un raport de referință ce a fost conceput pentru a schimba termenii jocului, pentru a încheia actualula evaziunea fiscală inacceptabilă a multinaționalelor și totodată să asigure un sistem de impozitare mai echitabil în Europa.

Cu aprobarea acestui raport, Socialiștii și Democrații din Parlamentul European doresc să continue activitatea în acest domeniu, în cadrul unei comisii TAXE II cu un mandat lărgit, pentru a finaliza lucrările începute de prima comisie specială și să monitorizeze punerea în aplicare a listei lungi de recomandări.

Purtătorul de cuvânt național din grupul S&D pentru Comisia Specială de Taxe, Cătălin Ivan a declarat:

“De-a lungul investigațiilor și analizelor pe care le-am făcut am descoperti că nu este vorba de incidente izolate, ci de un dumping sistematic al taxelor, organizat, sau cel puțin tolerat de către guvernele unor state mebre. Acest cerc vicios poate fi întrerupt de creșterea transparenței, a controlului și a sancțiunilor. Vorbim în numele tuturor contribuabilor onești atunci când spunem că un astfel de comportament nu mai poate fi tolerat!

“Efectele negative ale evaziunii fiscale a companiilor multinaționale sunt suportate de toți ceilalți contribuabili, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii. Prin urmare, un cadru juridic cuprinzător pentru impozitul pe profit echitabil în Europa trebuie să fie stabilit.”

“În raportul Comisiei speciale spunem clar ce așteptăm de la statele membre și Comisia Europeană: un pachet cuprinzător împotriva planificării fiscale agresive. Obiectivul nostru este ca toate companiile să plătească taxe în țările în care sunt obținute profiturile. “

Catalin Ivan a mai adăugat faptul că “timp de mulți ani, companiile multinaționale și-au redus taxele prin oferte preferențiale în diferite state membre. Prin urmare, impozitele care sprijină serviciile noastre de sănătate, educație și infrastructură au fost plătite aproape exclusiv de IMM-uri și cetățeni. Aceasta situație a devenit de nesuportat, în mod deosebit în perioade de reduceri bugetare dure ale cheltuielilor de asistență socială”.

Miercuri, 25 noiembrie 2015, Parlamentul European a transmis atât guvernelor tuturor statelor membre UE, cât și Comisiei Europene, o foaie de parcurs clară pentru a combate planificarea fiscală agresivă a multinaționalelor și de a schimba situația actuală, considerată a fi complet inacceptabilă.

Raportul conține multe propuneri progresiste, orientate spre protejarea cetățenilor europeni, considerați victime în această afacere. Măsurile includ o cerere către guvernele UE de a adopta noi reguli pentru a forța companiile multinaționale să raporteze profiturile și impozitele plătite pentru fiecare țară în care își desfășoară activitatea, o bază de impozitare consolidată comună pentru întreprinderi (CCCTB); o listă neagră europeană a paradisurilor fiscale, cu sancțiuni pentru cei care le gestionează, protecție pentru denunțători și un regim de incompatibilitate pentru consilierii în materie fiscală. Totodată, statele membre trebuie să sporească transparența în hotărârile fiscale negociate între administrațiile fiscale naționale și companiile multinaționale care au fost în centrul scandalului LuxLeaks și să prevadă sancțiuni în caz de nerespectare.

“Munca noastră nu s-a terminat fiindcă nu am putut accesa anumite informații. Prin crearea unei noi comisii, sperăm să finalizăm identificarea tuturor modalităților de eludare a plății taxelor și să menținem presiunea, astfel încât aceste recomandări sa fie transpuse în acțiuni concrete” a încheiat europarlamentarul PSD Cătălin Ivan.