23 June, 2016
Comisia Specială de Ancheta Panama Papers!

Sunt membru în Comsia Specială de Anchetă pentru Panama Papers cu atribuțiuni directe în investigarea oficială a scandalului internațional numit „Panama Papers”.

La propunerea Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D), Parlamentul European a dispus constituirea unei comisii speciale de anchetă în vederea identificării fraudelor fiscale scoase la iveală prin scandalul Panama Papers (#TaxJustice). Îi puteți cunoaște pe toți cei 17 membri S&D ai acestei comisii și afla mai multe despre lupta contra evaziunii fiscale aici: www.taxjustice.eu

Consider înființarea acestei comisii ca un pas în plus într-o serie de măsuri radicale necesare la nivelul UE. Sunt foarte bucuros că a apărut această comisie, absolut necesară în lupta contra evaziunii fiscale. Am cerut încă de acum doi ani intensificarea eforturilor Comsiei Europene de stopare a evaziunii fiscale! S-au făcut câțiva pași până acum, dar îi consider insuficienți!

Activitatea acestei Comisii Speciale de Anchetă Panama Papers este menită să aducă lumină în practicile obscure a evazioniștilor care nu plătesc taxe, fie ei indivizi sau mari companii!

În luna aprilie 2016 am propus înăsprirea practicilor financiare europene imediat după declanșarea scandalului „Panama Papers”. Dacă există voință politică, există și soluții! Orice companie din afara UE care face tranzacții financiare de orice fel trebuie să se supună unor reguli stricte de transparență. În caz contrar, să nu mai poată face afaceri nicăieri în Uniune, cu nici un stat membru!. Iată, la doar două luni de la acel moment, am posibilitatea să investighez efectele financiare ale scandalului amintit și să propun măsuri concrete de stopare a fenomenului evaziunii fiscale în întreaga Uniune Europeană.

În urmă cu mai bine de un an, l-am atenționt pe comisarul European pentru Stabilitate Financiară, Jonathan Hill: Comisia pare în continuare a tărăgăna introducerea sistemului de raportare defalcată pe țări! Parlamentul European, organizațiile din societatea civilă, chiar reprezentanți ai mediului de afaceri și milioane de cetățeni europeni au solicitat acum raportarea publică totală a profiturilor considerând-o una dintre cele mai bune modalități de luptă împotriva evaziunii fiscale și a eludării agresive a taxelor – iar reacția Comisiei este nimic mai mult decât lansarea unei consultări!

La începutul lunii martie 2015, am cerut împreună cu social-democrații europeni încetarea evaziunii fiscale organizate de unele state membre ale UE și investigarea modului în care marile companii ajung să evite plata impozitelor pe cheltuiala contribuabililor din toate țările europene. Mai mult, această evaziune, prin scheme foarte complicate, ajunge să fie chiar organizată de stat! Erau vizate în același timp și firmele de consultanță internaționale. Trebuie să evaluam dacă există – sau dacă au existat – grupuri de interese care recomandau Comisiei Europene și statelor membre cum să îmbunătăţească sistemul fiscal şi să dezvolte, în acelaşi timp, modele adaptate de evitare a taxelor pentru marile companii. Aceasta relatie de tip triunghiular este categoric inacceptabilă.