4 November, 2017
Acţiunile la purtător au zilele numărate. Lupta împotriva acestora sprijinită de la Bruxelles

În România a fost lansată campania de strângere de semnături de la cetăţenii români pentru interzicerea totală pe teritoriul României a folosirii acțiunilor la purtător prin modificarea a legii societăților comerciale (nr.31/1990).

Iniţiativa lansată de RoAction – organizaţie a cărei preşedinte este europarlamentarul Cătălin Ivan, în parteneriat cu Funky Citizens, Rise Project, Transparency International, Frontline şi Blocul Naţional Sindical se bucură de sprijinul europarlamentarului Ana Gomes, vicepreşedinte al Comisiei speciale Panama Papers din Parlamentul European.

“Vorbim despre ţara cu cea mai săracă populație din UE și poate cu cei mai bogați politicieni. Vorbim de efecte sociale foarte grave. Vorbim de lipsa banilor pentru școli, spitale, investiții si de o depopulare a României. În acest moment, procesul de depopulare este cel mai grav din UE sau chiar din lume în acest moment, după țările care sunt în conflict. În afară de țările unde există un război civil sau sunt angrenate într-un război cu alte state, din România pleacă cei mai mulți cetățeni. Statisticile arată că în fiecare oră pleacă 9 români. Toţi aceşti oameni nu-şi mai găsesc sensul într-o ţară care nu luptă real împotriva corupţiei şi în care statul nu este preocupat sau nu are resurse să rezolve problemele de pe agenda reală a cetăţenilor”, explică europarlamentarul român motivele acestui demers.

“Niciun proprietar cinstit de societate comercială nu are motive să-şi ascundă identitatea. Sunt convins că întreaga clasă politică înţelege necesitatea acestui demers şi sper că vor susţine în Parlament promovarea acestei legi care va ajuta statul român să aibă control asupra banilor publici care vor ajunge la companii transparente cu proprietari şi acţionari cunoscuţi, nu unor companii despre care nu ştim în acest moment cui aparţin.”, adaugă Cătălin Ivan.

Potrivit RoAction, în prezent în România funcţionează 384 de societăţi care au acţiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la bani publici. Organizaţia susţine că prin acţiunile la purtător societăţile comerciale pot deturna cel mai uşor banii publici, pentru că pot trece de la o persoană la alta fără limitări sau confirmări, facilitând, astfel, evaziunea fiscală.

Europarlamentarul Ana Gomes, a explicat în cadrul dezbaterii că cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor, adoptată în 2015, trebuia transpusă şi adoptată în fiecare stat membru UE încă din iunie 2017.  “E clar că nu te poţi conforma directivei care stabileşte un registru central al beneficiarilor efectivi, dacă ţara continuă să tolereze acţiunile la purtător. Aceasta este o problemă, aici, în România, mă voi întoarce la Bruxelles şi voi pune exact această întrebare Comisiei.”

Dezbaterea organizată vineri, 3 octombrie de către RoAction a vizat iniţiativa cetăţenească de modificare a Legii societăţilor nr. 31/1990, astfel încât să fie eliminate acţiunile la purtător. Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie, iar acum sunt necesare 100.000 de semnături pentru a deveni propunere legislativă şi să ajungă în Parlament.

Membrii organizaţiei subliniază faptul că sunt deja state care au interzis acţiunile la purtător, precum Belgia, în 2008, Cehia, în 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, în 2015 şi Portugalia în 2017.

La dezbaterea de vineri au participat europarlamentarul Ana Gomes, Irina Lonean de la Transparency International, fondatoarea Funky Citizens Elena Calistru, jurnalista Rise Project Ana Poenariu, Raluca Feher, de la Frontline Club Bucharest, vicepreşedintele Blocului National Sindical (BNS), Ciprian Bogdan şi Victoria Stoiciu, Friedrich-Ebert-Stiftung.

Europarlamentarul Cătălin Ivan a făcut o prioritate a celui de-al doilea mandat în Parlamentul European din lupta împotriva corupției și a evaziunii fiscale. „Am lansat în PE încă de anul trecut o campanie menită să ducă la recuperarea a peste 800 de miliarde de euro care au fost exportați din UE fie prin evaziune, fie prin utilizarea off-shore-urilor sau a acțiunilor la purtător sau chiar prin eludarea plății impozitelor către Uniunea Europeană. Este o sumă imensă care reprezintă practic banii cetățenilor europeni și care nu a ajuns în economia uniunii” afirmă Cătălin Ivan. De altfel, europarlamentarul român este membru al Comisiei de Control Bugetar din PE și a lucrat îndeaproape cu comisia specială Panama Papers din același for european.

Acțiunile la purtător sunt acțiuni nenominale, care pot fi transmise de la o persoana la alta, în orice moment, fără să existe o evidență fiscal-contabilă în acest sens. „Problema apare atunci când aceste societăți aparțin unor persoane care își acordă singure contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste.”, explica europarlametarul Cătălin Ivan.