9 March, 2018
Comisia de Afaceri economice și Monetare

Comisia de Afaceri economice și Monetare este responsabilă de reglemetarea serviciilor financiare, de liber[ circulație a capitalurilor și plăților, de politici fiscale și de politica în domeniul concurenței și sistemul financiar internațional.

  • RAPORT referitor la Raportul anual privind activitățile financiare ale Băncii Europene de Investiții 2015

Raportor al grupului S&D

Am susținut că BEI este banca Uniunii Europene, o instituție importantă care trebuie să-și ia angajamentul pentru a-și pune în aplicare principala misiune de a susține investițiile publice și private în UE. Dorim să vedem mai multă transparență în alocarea și finanțarea de proiecte. BEI ar trebui să contribuie mai mult la lupta împotriva evaziunii fiscale, să fie mult mai selectivă în finanțarea proiectelor.
Aceasta ar trebui să stabilească o nouă politică fiscală responsabilă, începând cu politica sa privind jurisdicțiile necooperante- companiile să nu aibă activități prin intermediarii lor in paradisuri fiscale, pentru a fi eligibile pentru finanțare din partea BEI și a investițiilor, toți beneficiarii, societățile sau intermediarii financiari ar trebui să prezinte informații la nivel de țară cu privire la vânzări, active, angajați, profit și plăți fiscale în fiecare țară în care își desfășoară activitatea (raportare de la tara la tara).

  • Fintech Tehnologia financiară: influența tehnologiei asupra viitorului sectorului
    financiar

Raportor al grupului S&D

Finanțele înseamnă date și la tehnologie, la fel de mult ca bani și capital. Avem multe companii europene pe piață, care sunt în creștere, și credem că este suficient spațiu pentru ele cât și pentru instituții tradiționale, deopotrivă. Comisia ar trebui să elaboreze un plan de acțiune FinTech în cadrul strategiei uniunii piețelor de capital cu obiectivul general de a realiza un sistem financiar european stabil, in care sa existe o protectie reala a consumatorilor și a investitorilor. Acest tip de servicii financiare ar trebui să fie disponibile în întreaga UE. In plus, este necesara educatia financiara pentru utiliarea tehnologiilor Fintech, iar Comisia ar trebui sa faca o prioritate din securitatea cibernetica.

Modernizarea TVA pentru comerțul electronic transfrontalier dintre întreprinderi și
consumatori (B2C)

Raportor al Parlamentului European

Am susținut reducerea decalajului privind TVA-ul, simplificarea normelor TVA care vizează comerțul electronic transfrontalier, stimularea comerțului din interiorul UE, cât și pe cel din exteriorul UE, prin limitarea concurenței generate în prezent de companiile din afara UE care furnizează bunuri și servicii în UE fără a plăti TVA.

Combaterea inegalităților ca mijloc de impulsionare a creării de locuri de muncă și a
creșterii economice

Raportor al grupului S&D

Am susținut eliminarea decalajului în materie de investiții prin crearea unui mediu favorabil investițiilor în anumite domenii strategice pentru a reduce inegalitățile, pentru a combate șomajul și pentru a promova dezvoltarea unei industrii puternice, durabile și competitive, unul dintre obiectivele de politici ale UE pe termen lung. E mare nevoie să continuăm lupta împotriva fluxurilor financiare ilicite, precum și impunerea măsurilor de combatere a fraudei intracomunitare în domeniul TVA.

Recunoașterea reciprocă a ordinelor de inghețare și confiscare

Raportor al grupului S&D

Lupta împotriva corupției ar trebui să pună accentul mai ales pe recuperarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni. Prevenirea și combaterea eficace a criminalitatii organizate ar trebui realizate prin neutralizarea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni și, în anumite cazuri, ar trebui extinse la toate tipurile de bunuri care provin din activități infracționale. Comisia trebuie să crească gradul de sensibilizare cu privire la efectele grave ale susținerii corupției, să ia în calcul posibilitatea elaborării unui plan cuprinzător de descurajare a transferurilor de active către țări din afara UE care protejează anonimatul persoanelor corupte și să-și reevalueze relațiile economice și diplomatice cu aceste țări.