17 May, 2018
Stept into the future. Blockchain & Smart economy

Un citat atribuit lui Malraux spune că ”secolul XXl va fi religios sau nu va fi deloc”. Eu am avut curiozitatea să transpun în alt mod dilema secolului XXl: va fi digital sau nu va fi deloc. Am făcut acest lucru într-o dezbatere europeană, la Bruxelles, cu invitați de marcă și în fața unui public numeros de studenți din capitala politică europeană.

Invitații speciali au fost:

Fabio C. Canesin, Co-fondator NEX
Da Hongfei, Fondator, NEO & Onchain
Li Jun, Ontology & Co-fondator Onchain

Subiectele principale dezbatute au fost:

  • Ce este economia inteligentă?
  • Cât de departe poate ajungedigitalizarea?
  • Se vor schimba regulile de tranzacționare?
  • Cum va arăta identitatea noastră digitală?
  • Cum putem aduce controlul datelor private înapoi la individ?

Dacă viitorul este digital, de la cel mai neînsemnat gadget până la economia mondială, tinerii trebuie să fie pregătiți pentru acest viitor, și nu doar sub aspectul îndemânării. Cu această aptitudine aproape că se nasc noile generații. Mă preocupă cum văd ei viitorul, inclusiv viitorul politic și consider că e deosebit de important ca aceia care reglementează, care fac legi pentru viitor, să fie responsabili, nu ignoranți.

Legiferarea responsabilă se naște din dezbateri. Cealaltă variantă, a ignoranților care fie resping tehnologia pentru că nu o înțeleg, fie o adoră pentru că e nouă și cool, dar nu-i înțeleg impactul asupra societății, este deosebit de periculoasă pentru societate.