23 May, 2018
Vizită de lucru la sediul Europol

Am încheiat vizita de lucru la sediul Europol. Raportul privind confiscarea averilor ilegale scoase în afara Uniunii Europene prinde contur.
România este pe ultimul loc în Europa la colectarea TVA-ului, cu un deficit anual de 30,7 procente, în condițiile în care fraudele fiscale reprezintă în medie cam jumătate din acest procent. Cu alte cuvinte, doar de aici, statul român pierde câteva miliarde bune de euro pe an.

Corupția subminează încrederea cetățenilor în instituție și, mai ales, în procesul democratic.

Pentru a-și proteja interesele financiare și resursele proprii, UE ar trebui să abordeze corupția ca o amenințare generală la adresa democrației și a statului de drept. Uniunea Europeană trebuie să dea un exemplu. Instituțiile UE ar trebui să sporească gradul de conștientizare a efectelor grave ale protejării actelor de corupției, să furnizeze un plan pentru a descuraja transferurile de active către țări terțe care servesc drept protecție anonimă pentru persoanele corupte și să își reconsidere legăturile economice și diplomatice cu aceste țări .

Combaterea fraudei și a corupției contribuie la competitivitatea Uniunii în economia mondială. Instituțiile europene ar trebui să conștientizeze efectele grave ale susținerii corupției, să furnizeze un plan amplu pentru a descuraja transferul de active către țările terțe care servesc drept protecție anonimă pentru persoanele corupte și să își reconsidere legăturile economice și diplomatice cu aceste țări .

Ce stiu marii corupți de la noi și din Europa, este că până acum s-au recuperat bunuri provenite din afaceri ilegale reprezentând doar 1% din totalul infracțiunilor. Aproape nimic. În România procentul este și mai mic. Ce nu știu însă, este că legislația europeană se schimbă cu foarte mare viteză și în foarte scurt timp vor trebui să explice sursa averilor nejustificate.