Intrebari pentru ministrul de finante irlandez

Intrebari pentru ministrul de finante irlandez

Ministrul de finante irlandez, Michael Noonan, a fost ieri in Parlamentul European unde a participat la o dezbatere in cadrul Comisiei de afaceri economice (ECON). Discutiile au avut ca subiect principal progresele facute de economia irlandeza, dar a dat ocazia foarte multor europarlamentari sa adreseze intrebari legate de transferarea profiturilor din alte tari europene catre Irlanda, despre statutul de paradis fiscal din interiorul UE, despre scandalul Apple.

Europarlamentarul Catalin Ivan a solicitat specific sa afle de ce foarte multe companii straine care activeaza in Romania, nu doar in domeniul IT, au sedii, sau chiar sediul central, in Irlanda si Olanda.
Raspunsul ministrului de finante irlandez a fost urmatorul: “In economia mondiala concuram prin pret, calitate si taxe”. Atata timp cat piata unica europeana, inca la stadiul de utopie, va functiona pe aceste coordonate, Uniunea Europeana va fi ea insasi o utopie”.
Europarlamentarul roman a cerut explicatii suplimentare vizavi de „care ar fi primii trei pasi pe care i-ar face ministrul irlandez, ca specialist in fiscalitate, pentru a stopa transferarea profiturilor dintr-o tara in alta fara a fi impozitate, evaziunea fiscala si toate celelalte fenomene care duc la saracirea unor state in favoarea altora?”.

Raspunsul lui Michael Noonan a fost, pe scurt, urmatorul:
1. Ar trebui sa se implementeze tot ce se decide la nivel international. Deci, o problema de vointa politica, evident in randul tarilor care profita de pe urma acestor proceste, incluzand aici si Irlanda.
2. Taxarea profiturilor acolo unde activitatea economica are loc. O problema de eficacitate a statelor care nu reusesc sa inchida portitele legislative care permit astfel de fenomene si care nu au institutii suficient de puternice care sa sanctioneze astfel de practici si sa recupereze prejudiciile. Deci, o problema de vointa la nivelul statelor saracite.
3. O comunicare in timp real intre toate statele membre ale UE, si apoi cu toate celelalte state, astfel incat sa se poata afla usor cine, cat si unde are de platit taxe si impozite. Este vorba despre acele registre fiscale la nivel european si international care sa arate foarte clar cine detine firma, sau fondul de investitii respectiv, de unde are banii si daca a platit taxele acolo unde a realizat profitul.
Pana atunci, tari ca Romania vor fi tot mai sarace, in timp ce tari ca Irlanda, Olanda sau Luxemburg tot mai bogate.

Related posts