9 mai – Ziua Europei

9 mai – Ziua Europei

Data de 9 mai reprezintă în conștiința cetățenilor europeni punctul de cotitură în care destinele statelor de care aparțin s-au reunit pentru un deziderat comun al păcii, prosperității și bunăstării. Pe 9 mai 1950, ministrul de externe de atunci al Franței, Robert Schuman, propunea o nouă formă de organizare a Europei postbelice. Declarația Schuman (așa cum a rămas în istorie) prevedea pentru început organizarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, pentru ca mai apoi, pe termen lung să se ajungă la formarea Uniunii Europene, așa cum este ea astăzi.

Idealul lui Robert Schuman ca statele Europei să împărtășească în comun nu doar comerț, ci și valori vitale precum democrația, justiția și pacea și-a găsit împlininrea de-a lungul a mai bine de jumătate de secol de construcție europeană.

Chiar dacă acum Uniunea Europeană este încă departe de a fi o structură ideală, perfect închegată și organizată, „clubul” țărilor membre reprezintă un potențial de unitate care poate fi locul propice dezvoltării, inovației și culturii universale.

Related posts