Trebuie combătută evaziunea fiscală și create locuri de muncă pentru tineri

Cătălin Ivan a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre prioritățile social-democraților la nivel european – combaterea evaziunii fiscale și crearea de locuri de muncă pentru tineri – și despre deblocarea Programului Operațional Regional, presuspendat din cauza neregulilor din perioada 2009-2011.

Astfel, potrivit lui Ivan, până în 2020 se dorește reducerea la jumătate a pierderilor din evaziunea fiscală, care în prezent se ridică la o mie de miliarde de euro anual. Europarlamentarul a enumerat și o serie de măsuri înaintate de social-democrați în acest sens:

  • întărirea normelor fiscale naţionale prin eliminarea lacunelor juridice care permit evaziunea fiscală;
  • acordarea de stimulente pentru companiile care contribuie consistent la bugetul naţional;
  • crearea unei autorităţi fiscale europene pentru monitorizarea şi facilizarea schimbului de date;
  • crearea unui registru european pentru toate companiile eficientizând şi centralizând informaţiile de valoare.

„Am avut o întâlnire cu partenerii externi ai PSD din familia socialiştilor europeni şi am discutat despre o temă foarte importantă pentru noi în perioada următoare – aceea de luptă împotriva evaziunii fiscale şi împotriva paradisurilor fiscale. La nivel european, o mie de miliarde anual sunt pierdute de statele Uniunii Europene din cauza evaziunii fiscale, sunt bani pe care îi putem folosi pentru crearea de locuri de muncă, pentru combaterea şomajului, pentru combaterea sărăciei, pentru reducerea decalajelor, pentru educaţie şi sănătate. Socialiştii europeni şi-au propus – şi noi, ca PSD, membri în cadrul acestei familii – ca până în 2020 să reducem la jumătate pierderile din evaziunea fiscală”, a subliniat liderul eurodeputaţilor PSD în conferinţa de presă.

Conform europarlamentarului, „la fel de important rămâne proiectul Garanţiei pentru tineri – un proiect la care socialiştii europeni ţin foarte mult, un proiect pe care am reușit să-l impunem pe agenda Consiliului miniştrilor muncii în februarie, un proiect care are finanţare de 6 miliarde de euro, o finanțare pe care noi vrem s-o creștem la 10 miliarde de euro”.

„PSD se angajează să ajute mediul privat, să reducă povara de pe umerii angajatorilor, să atragă investitori străini, să creeze locuri de muncă, să finanțeze acest program de Garanție pentru tineri pentru că, așa cum am spus și în campanie, tinerii sunt o prioritate pentru noi și ar trebui să fie o prioritate pentru România”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Cătălin Ivan a argumentat că tinerii trebuie să rămînă în ţară, nu „să fie goniţi, aşa cum a procedat PDL”.

În ceea ce privește fondurile europene, Cătălin Ivan a atras atenția că, „timp de 5 ani de zile, regimul lui Traian Băsescu a reușit să aibă o rată de absorbție de doar 7%, iar noi cu programele blocate, în încercări de a debloca și a restructura tot sistemul de atragere a fondurilor europene, am reușit să dublăm această rată de absorbție”.