Am vrut să numesc această dezbatere ”Ultimul veac de existență a poporului român. Sună foarte dur. Ne-am uitat pe cifre și am analizat cu cât a scăzut populați României în ultimii ani, dacă se va încetini sau accelera în viitor. Avem numai oficial aproape 500 de avorturi la 1000 de nașteri, dar e posibil ca numărul să fie mai mare.

România pierde zilnic aproximativ 200 de locuitori având deja mai bine de jumătate din populația activă în afara granițelor țării. Numărul nașterilor în familiile de români sunt mai mari în Italia decât în România. În aceste condiții, majoritatea copiilor născuți în afara granițelor pierd orice contact cu limba și cultura românească încă din primii ani de viață. Vor fi cetățeni străini cu origini în România, vor veni la bunici în țară, cât vor mai fi bunici, apoi se vor înstrăina definitiv.

Câtă vreme statul român nu are interesul să aducă România acolo unde se află românii, în Spania, în Italia, oriunde, tinerii aceștia vor fi pierduți. Vom ajunge ca românii să nu mai fie majoritari în România. 
Întrebarea este dacă ne complacem în a fi martori, nu cumva complici la dispariția poporului român sau gândim de acum politici să ținem legătura cu diaspora, să ținem aproape românii de țara lor, să readucem și să încurajăm viața în urbanul mic și în rural, să reconstruim România cu populație tânără.

Eu cred că trebuie să ne unim eforturile. De aceea avem această dezbatere astăzi și sper să fie doar începutul.