Am participat la dezbaterea care va deschide o campanie naţională de strângere de semnături pentru depunerea în Parlament a unui proiect de lege care să prevadă interzicerea acţiunilor la purtător în România.

Practic, orice firmă va fi obligată să aibă acţionariat la vedere în orice contract derulat cu statul. În România, conform datelor de la ANRC, funcționează 384 de astfel de societăți care au acțiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la banii publici in contracte de miliarde de euro. Invitatul nostru special este Ana Gomes (Portugalia) Europarlamentar– vicepresedinte al Comisiei Panama Papers din Parlamentul European.

Vorbim despre ţara cu cea mai săracă populație din UE și poate cu cei mai bogați politicieni. Vorbim de efecte sociale foarte grave. Vorbim de lipsa banilor pentru școli, spitale, investiții si de o depopulare a României. În acest moment, procesul de depopulare este cel mai grav din UE sau chiar din lume în acest moment, după țările care sunt în conflict. În afară de țările unde există un război civil sau sunt angrenate într-un război cu alte state, din România pleacă cei mai mulți cetățeni. Statisticile arată că în fiecare oră pleacă 9 români. Toţi aceşti oameni nu-şi mai găsesc sensul într-o ţară care nu luptă real împotriva corupţiei şi în care statul nu este preocupat sau nu are resurse să rezolve problemele de pe agenda reală a cetăţenilor. Niciun proprietar cinstit de societate comercială nu are motive să-şi ascundă identitatea. Sunt convins că întreaga clasă politică înţelege necesitatea acestui demers şi sper că vor susţine în Parlament promovarea acestei legi care va ajuta statul român să aibă control asupra banilor publici care vor ajunge la companii transparente cu proprietari şi acţionari cunoscuţi, nu unor companii despre care nu ştim în acest moment cui aparţin.

Acestă iniţiativă o am împreună cu RoAction şi este un prim pas dintr-o campanie mai largă pentru combaterea sărăciei și dezvoltarea durabilă, pe baze sănătoase, a societății românești.