Comisia de Afaceri economice si Monetare este responsabila de reglemetarea serviciilor financiare, de libera circulatie a capitalurilor si platilor, de politici fiscale si de politica in domeniul concurentei si sistemul financiar international.

  • RAPORT referitor la Raportul anual privind activitățile financiare ale Băncii Europene de Investiții 2015

Raportor al grupului S&D

Am sustinut ca BEI este banca Uniunii Europene, o institutie importanta care trebuie sa-si ia angajamentul pentru a-si pune in aplicare principala misiune de a susține investițiilor publice și private în UE. Dorim sa vedem mai multa transparenta in alocarea si finantarea de proiecte. BEI ar trebui sa contribuie mai mult la lupta impotriva evaziunii fiscale, sa fie mult mai selectiva in finantarea proiectelor.

 Aceasta  ar trebui să stabilească o nouă politică fiscală responsabilă, începând cu politica sa privind jurisdicțiile necooperante- companiile sa nu aibă activități prin intermediarii lor in paradisuri fiscale, pentru a fi eligibile pentru finanțare din partea BEI și a investițiilor, toți beneficiarii, societățile sau intermediarii financiari ar trebui să prezinte informații la nivel de țară cu privire la vânzări, active, angajați, profit și plăți fiscale în fiecare țară în care își desfășoară activitatea (raportare de la tara la tara).

  • Fintech  Tehnologia financiară: influența tehnologiei asupra viitorului sectorului financiar

Raportor al grupului S&D

Finanțele inseamna date și la tehnologie, la fel de mult ca bani și capital. Avem multe companii europene pe piață, care sunt în creștere, și credem că este suficient spațiu pentru ele cat si pentru instituții tradiționale, deopotrivă. Comisia ar trebui să elaboreze un plan de acțiune FinTech în cadrul strategiei uniunii piețelor de capital cu obiectivul general de a realiza un sistem financiar european stabil, in care sa existe o protectie reala a consumatorilor și a investitorilor. Acest tip de servicii financiare ar trebui să fie disponibile în întreaga UE. In plus, este necesara educatia financiara pentru utiliarea tehnologiilor Fintech, iar Comisia ar trebui sa faca o prioritate din securitatea cibernetica.

Modernizarea TVA pentru comerțul electronic transfrontalier dintre întreprinderi și

consumatori (B2C)

Raportor al Parlamentului European

Am sustinut reducerea decalajului privind TVA-ul, simplificarea normelor TVA care vizează comerțul electronic transfrontalier, stimularea comerțului din interiorul UE, cât și pe cel din exteriorul UE, prin limitarea concurenței generate în prezent de companiile din afara UE care furnizează bunuri și servicii în UE fără a plăti TVA.

Combaterea inegalităților ca mijloc de impulsionare a creării de locuri de muncă și a creșterii economice

Raportor al grupului S&D

Am sustinut eliminarea decalajului în materie de investiții prin crearea unui mediu favorabil investițiilor în anumite domenii strategice pentru a reduce inegalitățile, pentru a combate șomajul si pentru a promova dezvoltarea unei industrii puternice, durabile și competitive, unul dintre obiectivele de politici ale UE pe termen lung. E mare nevoie sa continuam lupta împotriva fluxurilor financiare ilicite, precum și impunerea măsurilor de combatere a fraudei intracomunitare în domeniul TVA.

Recunoasterea reciproca a ordinelor de inghetare si confiscare

Raportor al grupului S&D

Lupta împotriva corupției ar trebui să pună accentul mai ales pe recuperarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni. Prevenirea si combaterea eficace a criminalitatii organizate ar trebui realizate prin neutralizarea produselor provenite din savarsirea de infractiuni si, in anumite cazuri, ar trebui extinse la toate tipurile de bunuri care provin din activitati infractionale. Comisia trebuie să crească gradul de sensibilizare cu privire la efectele grave ale susținerii corupției, să ia în calcul posibilitatea elaborării unui plan cuprinzător de descurajare a transferurilor de active către țări din afara UE care protejează anonimatul persoanelor corupte și să-și reevalueze relațiile economice și diplomatice cu aceste țări.