Am făcut parte din delegația Comisie Taxe din Parlamentul Washington. Temele principale ale discuțiilor între europarlamentari și autoritățile Statelor Unite ale Americe au vizat evaziunea fiscală, taxarea companiilor multinaționale și mecanismele prin care aceste companii evită plata taxelor. De asemenea, în urma scandalului declanșat de Panama Papers, discuțiile s-au axat și pe evaluarea precisă a rolului jucat de paradisurile fiscale în operațiuni de spălare de bani.

Atenția mea, ca membru al comisiei speciale Taxe din Parlamentul European, a fost centrată pe recuperarea sumelor provenite din corupție din țări cu care UE are relații foarte apropiate, dar care sunt reticente în a transparentiza conturile persoanelor cercetate în UE pentru corupție, evaziune fiscală sau spălare de bani.

Am observat că există o îngrijorare mare în SUA față de investigațiile pe care le face Comisia Europeană privind suspiciuni legate de ajutoare de stat date ilegal unor companii americane sub forma avantajelor fiscale, sau chiar anularea unor taxe pentru aceste corporații. Anumite state europene, în frunte cu Olanda, au atras multinaționale oferindu-le avantaje care contravin regulilor pieței unice. Îngrijorarea este legitimă având în vedere că din cinci companii, patru sunt americane și a cincea este jumătate cu capital american și jumătate cu capital italian. Întrebarea corectă ar fi însă dacă aceste companii trebuie sau nu să plătească taxe acolo unde realizează profituri, nu ce naționalitate au. Raspunsul este de la sine înțeles.