Partidul PRODEMO desfide ironia folosită de către Parlamentul European, prin Biroul de Informare în România, în dimineața zilei de Paști al ortodocșilor. Considerăm ofensatoare asocierea simbolurilor Sărbătorii Învierii Domnului cu campania de conștientizare pentru participarea la alegerile din 26 mai, oricât de bine intenționat ar fi fost demersul. Nu admitem invocarea libertății de exprimare, întrucât aceasta se oprește întotdeauna acolo unde ar putea aduce atingere drepturilor și libertăților celorlalți.

Credința este una dintre valorile cele mai respectate ale poporului român, iar la religia ortodoxă aderă aproape 90 la sută dintre români. În perioada celei mai mari sărbători ortodoxe, mulți competitori electorali s-au abținut de la orice acțiune politică, tocmai din respect pentru credința românilor. În aceste condiții, Biroul de Informare în România a coborât inadmisibil nivelul comunicării publice a Parlamentului European.

Prin intermediul europarlamentarului Cătălin Ivan, PRODEMO sesizează Direcția Generală pentru Comunicare a Parlamentului European, cu privire la lezarea adusă credinței ortodoxe de către Biroul de Informare în România. PRODEMO solicită Parlamentului European să retragă postarea ofensatoare publicată în ziua de Paști de Biroul de Informare în România și să adreseze scuze publice ortodocșilor.
Autoironia de care românii sunt capabili nu este permisă instituțiilor, care trebuie să respecte în cele mai mici detalii demnitatea unui popor. Oricât de predispuși am fi către umor, păstrăm anumite limite, cu precădere atunci când se poate aduce atingere valorilor sacre și, cu atât mai mult, într-o zi de mare sărbătoare, cum este Paștele.

În ciuda obiceiului de a ironiza România, folosit de către unii dintre reprezentanții statelor europene la București, PRODEMO respinge această manieră de comunicare publică. Demnitatea națională a fost câștigată greu de către România și ea reprezintă suma demnităților individuale. Instituțiile europene trebuie să respecte fiecare cetățean român, căci România este acolo unde se află fie și un singur român.

PRODEMO își exprimă speranța că textul postat, în ziua de Paști, de Biroul de Informare în România al Parlamentului European, nu reprezintă poziția oficială a instituției, ci este doar o eroare de comunicare publică, care va trebui retrasă și pentru care vor trebui adresate scuze publice.

Cătălin IVAN, europarlamentar
Candidat PRODEMO la alegerile din 26 mai