În România a fost lansată campania de strângere de semnături de la cetățenii români pentru interzicerea totală pe teritoriul României a folosirii acțiunilor la purtător prin modificarea a legii societăților comerciale (nr.31/1990). RoAction – organizaţie în parteneriat cu Funky Citizens, Rise Project, Transparency International, Frontline şi Blocul Naţional Sindical a demarat strângerea de semnături. Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie, iar acum sunt necesare 100.000 de semnături pentru a deveni propunere legislativă şi să ajungă în Parlament.

RoAction este o organizaţie non-guvernamentală organizată pe principiile grupurilor de lucru tip think tank și are ca obiectiv generarea de politici publice, exemple de bune practici, analize. Toate acestea sunt guvernate de principiul transparenței, legalității și al egalității de șanse.

În plin proces de tranziție spre o democrație consolidată, la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se află în plin război contra corupției endemice. În zona administrației Statului se fură cu milioanele de euro (contracte supraevaluate cu statul, prin offshore-uri, export de profituri, falimente și insolvenţe provocate intenționat, evaziune fiscală). Cele mai multe contracte cu statul (inclusiv fonduri europene) sunt atribuite prin licitații în cel mai bun caz suspecte, în strânsă legătură cu finanțarea partidelor politice și a politicienilor aflați în fruntea acestora.

În România, conform datelor de la ANRC, la ora actuală funcţionează 384 de astfel de societaţi care au acţiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la banii publici. În ultimii zece ani, aceste companii au încheiat contracte de miliarde de euro cu Statul Român. De aici se naşte întrebarea: de ce şi-ar dori cineva cinstit să îşi ascundă identitatea, mai ales în contractele cu Statul?

Unul dintre mijloacele cele mai eficiente de a deturna bani publici se face prin societăți comerciale suspectate că ar aparține (prin deținerea de acțiuni la purtător) unor politicieni cu rang înalt în aparatul administrativ. De aceea, prima acțiune majoră a RoAction este tocmai sprijinirea unei inițiative cetățenești de interzicere completă a acțiunilor la purtător pe întreg teritoriul României.